Wednesday, May 30, 2007

Prosjekt hagestoler-del 3

Takk for alle hyggelige kommentarer på prosjektet mitt, litt artig at det er flere enn meg som blir engasjert i sånt. Og nei, jeg har ikke noe mønster, jeg bare ser på en del bilder av Adirondackstoler, og har plukket meg ut en som jeg liker best. Meningen med disse innleggene er å gi andre damer mot til å snekre selv, derfor prøver jeg å gi en veldig detaljert beskrivelse av hvordan jeg prøver meg fram. Det du må "tore" for å gå i gang med dette er å bruke pussemaskin, og det er jo vi damer kjempeflink til etter alle maleprosjektene våre, så er det greit å bruke en elektrisk gjærsag, og den er da ikke verre enn pussemaskina, en elektrisk drill og en elektrisk stikksag. Det var dette elektriske utstyret som gjorde at jeg begynte å snekre, for å stå og sage for hånd, (og gjerne da med en sløv sag som var min erfaring i oppveksten) det er slitsomt, men alle operasjonene jeg bruker her trengs det ikke mannekrefter til. Materialene til en stol koster under 200kroner, så det er jo ikke så veldig farlig om man gjør noen feil underveis. Nei, sett i gang jenter! Girlpower!

Så over til "oppskriften":
Når stolen står sånn måler jeg høyden jeg må ha på frambena. Prøvesitter en "kjøpastol" og finner ut at å ha armlenene 25 cm over setet kjennes behagelig. Sager så til frambena i 123mm panel på cm høyde med øvre kutt i 19 grader. Lengden på disse ble da 645mm. Jeg glemte å ta bildet på dette punktet. Det var faktisk litt travelt med all fotograferingen midt oppe i snekringen, man får det jo travelt for å se hvordan det blir:)

Så festes resten av setebordene, de er saget i 470mm lengde, fant ut ved prøvesitting at i alt 8 setefjøler gjorde stolen passe dyp. Måtte sette opp stolryggen for å se hvordan det ville bli!

Jeg prøvde først å feste seteryggen i nerkant med en lekt på 22mmx22mm, men dette ble for spinkelt.

Her måtte det forsterkninger til så jeg laget meg en vinkel med lekta på 22x22mm og et ekstra setebord. Dene vinkelen gjør at jeg greit får skrudd festet både inn i ryggen og på sidebordene. Dette ble mye stødigere. Jeg ser at en del adirondackstoler har en vertikal støtte bak ryggen, men jeg synes ikke det er så fint så jeg ville sjekke om det kjentes stødig at ryggen bare ble festet her nede og i armlenene.

Så var det armlenene. Jeg tar utgangspunkt i et panelbord med bredde123mm og sager først avrundingen jeg vil ha i front.

Så måler jeg ut lengden, -den skal stikke godt ut både foran og bak.

Prøvde å finne en fin avrunding i bakkant ved hjelp av et glass.

Nei, dette ble for klumpete!

Må prøve med andre enden av et smalere glass.

Den blei bra, den likte jeg. Tegner av denne på en ny fjøl for det andre armlenet, og på enda en fjøl slik at jeg har malen til neste stol, jeg må jo ha to! Lengden på armlenet ble 72cm, men her må en sage ut et emne som er et par cm for lang slik at det blir greit å bruke stikksaga.
I neste post regner jeg med å ha den første stolen ferdig!

4 comments:

Annettenett said...

Gurimæ, så flink du er! Og så fint at du deler fremgangen med oss, fikk nesten lyst til å snekre sjøl...spennende!!

moderncountry said...

Å herlighet så gøy!!!!! Jeg har tenkt på slike ting mange ganger, men motet har sviktet. Dette var virkelig gøy å se for det er ikke bare en gang jeg har sgat at jeg skulle ønske jeg kunne snekre eller ta i bruk en sag eller en drill. Sist ventet jeg jo nesten 3 uker på samboeren bare for å få saget en planke i 3 deler. Man kunne like greit gjordt det selv, hvis jeg bare hadde turt. Vel, når jeg tenker meg etter tør jeg vel, men har aldri gjordt det og så er det liksom blitt sett på som "mannfolkarbeid", skjønner? Jeg synes du er flink jeg, veldig flink fakstisk, heia deg!! Gleder meg til å se det endelige resultater!! Ha en flott helg og lykke til!

Tonje said...

wow wow wow...du er virkelig flink!!
Dette er så spennede,gleder meg så til å se hvordan stolen blir til slutt. Ha en fin helg

randi K design said...

Kjempestilige stoler! Du er jammen flink!! Var materialen ferdig kuttet eller hadde du en god mal? Min mann har ofte snakket om aa bygge noe lignende..
Takk for besoek paa bloggen min. Benken var saare enkel, og jeg har ogsaa brukt samme teknikken paa blomsterpotter. bare sett igang du, jeg ser at du er allsidig! Koselig blogg, kommer tilbake hit! Ha en fin dag1